Wie gebruik gaat maken van de Open Huizen Dag, of binnenkort een woning gaat bezichtigen: een goede voorbereiding is het halve werk! Verzamel zoveel mogelijk informatie, vraag brochures aan en neem pen en papier, meetlint en fototoestel mee.

Begin de bezichtiging van ‘buiten naar binnen’ dus onderzoek eerst de locatie en kijk in welke omgeving de woning staat. Hoe is de plek: druk of rustig? Wie zijn uw buren? Hoe zijn de voorzieningen? Zijn tuin en woning goed verzorgd? Zoals bij zoveel zaken geldt ook hier: de eerste indruk is onuitwisbaar. Vindt u het op het eerste gezicht niets, dan blijft dat gevoel meestal hangen en wordt het ook niets tussen u en de woning. Dat geldt eigenlijk al vanaf een eerste –digitale- kennismaking. Verstandige verkopers weten dat en besteden veel zorg aan een goed verzorgde brochure en (digitale) presentatie. 

Binnenshuis bezichtigen

Tijdens de bezichtiging krijgt u een eerste globale indruk van de woning en de staat van onderhoud. Bekijk de woning van zolder tot kruipruimte. Sla geen enkele ruimte over. Let goed op vochtplekken, scheuren en dergelijke. Vraag naar de oorzaken. Uit het antwoord kunt u veelal afleiden hoe de verkoper denkt over de woning. Heeft hij hier lang en met plezier gewoond? Wat is de reden van de verkoop?

Checklist aankoop bezichtiging

Let op de indeling van de woning. Voldoet die aan uw huidige of toekomstige wensen? Is die aan te passen zonder ingrijpende verbouwing? Bekijk de lichtinval en de privacy. Luister goed of er buitengeluiden binnendringen. Neem eventueel foto’s. Het kan prettig zijn om alles later terug te zien. Vraag de verkoper of er eventueel erfdienstbaarheden rusten op de woning of de tuin, bijvoorbeeld het recht van overpad. Neem gerust een checklist mee. Dat is een teken naar de verkoper dat u serieus geïnteresseerd bent, en handig als reminder in de hectiek van een bezichtiging. De Vereniging Eigen Huis heeft een handige checklist voor leden. 

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht