In Duitsland hebben ze het al: een soortgelijke ‘tegeltaks’ als gemeenten ook in Nederland willen invoeren. Men wil de trend –het steeds meer bestraten van tuinen- op deze manier keren. Want in groene tuinen loopt het regenwater eerst de grond in, maar in betegelde tuinen gaat het rechtstreeks naar het riool. En de capaciteit van het riool kan dat in veel gemeenten niet meer aan.

Sinds 2009 hebben al ruim 40 gemeenten regels ingevoerd voor het verplicht opvangen van hemelwater op eigen terrein. In de toekomst zal dit aantal alleen maar verder stijgen zegt Rioned, de koepelorganisatie van stedelijk waterbeheer en riolering. Als een gemeente zulke regels maakt, mogen bewoners in principe zelf bepalen hoe ze het water opvangen. Dat kan met een regenton, maar ook via ondergrondse bassins, verlaagde gazons of tuinen met weinig tegels.

Tips voor een regenproof tuin

Doet een bewoner dat niet, dan dreigt een extra belasting. De gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam die gaan fuseren tot de gemeente Altena, zijn van plan een zogeheten ‘tuintegeltaks’ in te voeren. In dat geval wordt de rioolheffing gekoppeld aan de hoeveelheid verhard oppervlak bij een huis. Kortom: het aantal tegels of klinkers in de tuin. Dat kan voor een betegeld erf van een gemiddelde Buitenstate aardig in de papieren lopen. Geschat wordt dat bezitters van veel tegels of klinkers toch al snel tussen de 60 en 80 euro kwijt zijn. Nu al betalen we gemiddeld zo’n 190 euro per jaar aan rioolheffing. Een kwart daarvan gaat al naar hemelwaterafvoer.

Eerder publiceerde Buitenstate een artikel over het regenproof maken van de grond rond uw woonboerderij. Lees de tips!


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht