Hoewel het 12 februari gesloten woonakkoord een gat van tientallen miljoenen in de rijksbegroting slaat, zou het uit moeten pakken tot een impuls voor de huizenmarkt, voor de huurders, de starters op de koopmarkt en ook voor de bouwsector. Buitenstate zet de belangrijkste fiscale maatregelen op een rij.

EIGENWONING

Allereerst, de eigenwoninglening. Het volledig en annuïtair aflossen van hypothecaire leningen voor de eigen woning binnen 30 jaar blijft de norm. Het 100%-aflossingsvereiste voor een eigenwoninglening wordt afgezwakt tot 50% voor zover het een tweede eigenwoninglening betreft. Deze tweede lening kan worden aangegaan tot een bedrag van 50% van de woningwaarde.

De rente op deze lening is niet aftrekbaar en de looptijd kan worden opgerekt van 30 tot 35 jaar. Goed nieuws voor de woningeigenaren die een verbouwing in het vooruitzicht hebben: per 1 maart 2013 gaat  de btw op renovatie van 21 naar 6 procent; deze maatregel is een jaar geldig. Daarnaast kan er wellicht de komende tijd geprofiteerd worden van energiebesparende maatregelen, er gaat namelijk 150 miljoen naar een fonds voor energiebesparing. Bovendien wordt in het fonds voor startersleningen 50 miljoen gestort, in plaats van 20 miljoen.

HUREN

De huurstijgingspercentages van de per 1 juli 2013 (beoogde) in te voeren inkomensgerelateerde huurverhoging  (van maximaal 9 %) worden afgezwakt. De stijgingspercentages bovenop de inflatie bedragen voor de volgende inkomensgroepen:

  • tot € 33.614: 1,5 procent
  • van € 33.614 tot € 43.000: 2,0 procent (was 2,5 procent)
  • vanaf € 43.000: 4,0 procent (was 6,5 procent)

Huurders die er in inkomen op achteruit gaan krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging. De hoogte van de huren wordt niet gekoppeld aan de WOZ-waarde. Punten gaan de huur bepalen.

Woningcorporaties en institutionele beleggers

Voor woningcorporaties en institutionele beleggers zijn er ook wijzigingen:  de verhuurdersheffing voor woningcorporaties loopt langzamer op en wordt uiteindelijk niet 2 maar 1,75 miljard euro en institutionele beleggers krijgen meer ruimte om huizen van corporaties te kopen. Tot slot wordt het ombouwen van lege kantoorpanden tot woonruimte ruimer gefaciliteerd.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht