Landelijk en agrarisch vastgoed is populair. Vooral woonboerderijen zijn in trek. In de eerste helft van 2017 werd ten opzichte van 2016 bijna een kwart woonboerderijen meer verkocht. De stijgende belangstelling wordt volgens de NVM vakgroep ‘Agrarisch en Landelijk vastgoed’ onder meer veroorzaakt doordat landbouw in het regeerakkoord weer een prominente plek heeft gekregen, waardoor het vertrouwen in de toekomst gestegen is. Zaken als het fosfaatrechtenstelsel en de fipronil-affaire staan een verdere groei in de komende tijd niet in de weg.

Woonboerderijen

Potentiele kopers van woonboerderijen hebben in de huidige markt volop keuze. Dat zorgt ook voor prijsstijgingen, met name bij objecten gesitueerd nabij stedelijke gebieden. De gemiddelde prijs voor een woonboerderij in de provincie Utrecht komt uit op ongeveer een miljoen. De prijzen van woonboerderijen op het platteland zijn ook flink gestegen. De gemiddelden hiervoor liggen zo rond de 475.000 euro per agrarisch object. De gemiddelde verkooptijd zakt richting een half jaar, waar dit vorig jaar nog bijna acht maanden bedroeg. 

Melkveebedrijven

Naast een stijgende verkoop van woonboerderijen ziet de NVM ook een toenemend aantal verkochte melkveebedrijven. Het aantal dat te koop staat neemt af. Ontwikkelingen die voor een deel te verklaren zijn vanwege de gestegen melkprijs. Ook zijn de eerste bewegingen zichtbaar die lijden tot afspraken bij het aan- en verkopen van fosfaatrechten. Hierdoor ontstaat er meer dynamiek in de sector en wordt er gewerkt aan stabiliteit op de lange termijn, zo stelt de NVM. Bij de varkens- en pluimveehouderijen wordt wel licht herstel geconstateerd, maar de stijgingen zijn nog marginaal. De strengere milieueisen in Noord-Brabant zijn hier mede debet aan. Door de warme sanering in de varkenshouderij wordt ook daar in 2018 wel een duidelijke plus verwacht.

Alle cijfers zijn afkomstig van de NVM en totaalcijfers over 2017 zijn niet nog bekend. Hoe de resultaten voor het tweede halfjaar gaan uitpakken is nog koffiedik kijken, al wijst alles erop dat ook die cijfers positief gaan uitvallen. De agrarische vastgoedmarkt zit duidelijk in de lift en dat is gunstig voor zowel kopers als verkopers in dit marktsegment.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht