Al vier kwartalen op rij stijgt de gemiddelde woningwaarde. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de woningen in Nederland gemiddeld met 3,5% in waarde gestegen. De onafhankelijke instituten Calcasa en Rigo concludeerden dit beide in recent verschenen rapporten. Ook kwamen ze gelijktijdig tot de conclusie dat er grote regionale verschillen zijn in de prijsstijging.

Het onafhankelijk technologiebedrijf Calcasa gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed berekende dat de woningmarkt zich van de crisis van de afgelopen jaren herstelt met een landelijke prijsstijging van 3,5%. Calcasa bekeek de stijgingen per regio en concludeerde dat de regio Haarlem met een prijsstijging van 9,3% en de regio Groot- Amsterdam met een prijsstijging van 7,8% positieve uitschieters zijn. In 89,9% van alle buurten steeg de gemiddelde woningwaarde het afgelopen jaar. In 11,3% van alle buurten was de gemiddelde woningwaarde stijging meer dan 5%. Dit zijn vooral buurten in en rondom de grote steden. Tegelijkertijd becijferde Calcasa dat de gemiddelde woningwaarde in 10% van alle buurten (vooral Friesland en Zeeland) daalde. 

Woonboerderijen

Tegelijkertijd bekeek RIGO Research & Advies (www.rigo.nl) voor de minister voor Wonen en Rijksdienst de stand van de koopwoningmarkt.  Vanaf het midden van 2013, toen het dieptepunt in de koopmarkt werd bereikt, ziet RIGO herstel in transacties, nieuwbouw en prijs van koopwoningen. De lage rentestand droeg bij, terwijl de economische vooruitzichten ook zijn verbeterd. Maar ook RIGO concludeerde dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen regio’s in Nederland. Voor meer informatie: zie rapportage Stand van de Koopwoningenmarkt. Kijken we specifiek naar de markt voor woonboerderijen dan zien we ook daar een opleving. Volgens de NVM neemt voor het eerst sinds jaren in deze eerste helft van het jaar het mediane prijsverschil af en stijgt de mediane prijs. Eigenaren van woonboerderijen moeten er  wel rekening mee houden, dat het steeds langer duurt voordat hun woning wordt verkocht. In de eerste helft van 2014 bedroeg de mediane looptijd 290 dagen. Meer op: http://www.nvm.nl/landelijk/marktinformatie/woonboerderijen.aspx


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht