De grondmarkt blijft volop in beweging. Niet alleen is er vraag vanuit de agrarische sector (met name melkveehouders), ook particulieren en beleggers kopen steeds meer grond. Volgens de NVM A& LV makelaars zijn gronden in het algemeen duurder geworden, ondanks het feit dat de grootste koper – de overheid – zich uit de markt heeft teruggetrokken.

Volgens de Grondprijsmonitor samengesteld door DCA (Dienstencentrum Agrarische Markt) komt de gemiddelde prijs van landbouwgrond in januari 2012 uit op 5,06 euro per vierkante meter, bij 505 transacties. Wanneer januari 2012 vergeleken wordt met januari 2011, 2010 en 2009 blijkt de grondprijs van 2012 verreweg de hoogste te zijn. In 2010 werd in januari, met een bedrag van 4,35 euro per vierkante meter, het minste voor grond betaald.

De grond in Flevoland is nog altijd het meeste waard, maar laat evengoed een fikse daling zien. Zo kostte een vierkante meter grond in Flevoland in december nog ruim 8,23 euro, maar is dat in januari weggezakt naar een bedrag van 7,08 euro. De goedkoopste grond is nog altijd te vinden in Drenthe, waar een vierkante meter 3,33 euro waard is.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht