Momenteel spelen er zich een aantal trends af in de melkveesector die de financiering van bedrijfsovernames negatief beïnvloeden. Door aanhoudende druk op de rentabiliteit, een zakelijkere opstelling van familieleden en strengere eisen aan bankbalansen vanwege Basel-III (Europese wetgeving met als doel de financiële gezondheid van banken te waarborgen) zal bijvoorbeeld de aflossingsvrije lening veel minder voor de hand liggen. Kortom: de financiering van een melkveebedrijf wordt dus steeds lastiger. Professionele begeleiding van een makelaar die zich in de markt beweegt, is daarom noodzakelijker dan ooit.
Aankoop
Bancaire leningen voor financiering van bedrijfsoverdracht blijven gewoon bestaan, maar we zien steeds vaker dat er gewerkt wordt met familieleningen. Erfpachtfinanciering wint eveneens aan belang. Ondernemers toetsen investeringen nadrukkelijker aan rendementseisen. Met het verdwijnen van de melkquotum als productieplafond zal er een nieuwe limitatie op de productie komen, in de vorm van strengere milieu- en mestwetgeving. Met al deze ontwikkelingen in het achterhoofd is het dan ook verstandig om bij een voorgenomen bedrijfsovername op tijd te beginnen met plannen. Een melkveebedrijf overnemen – zelfs van ouders of familie - vergt namelijk veel voorbereiding.
Waardebepaling
Zoals altijd begint het bij een nauwkeurige waardebepaling. De waarde berekenen is essentieel om er zeker van te zijn dat u de juiste koopsom betaalt of ontvangt. Globaal zijn er vier methodes voor waardebepaling te onderscheiden: Discounted Cash Flow-methode (DCF), de intrinsieke waarde, genormaliseerde rentabiliteitswaarde en Multipliers. Elke methode om de waarde bij overname van een melkveebedrijf te bepalen gaat uit van andere variabelen. Zo gaat de Discounted Cash Flow-methode uit van cashflow, maar gaat de genormaliseerde rentabiliteitswaarde uit van omzet en winst. De intrinsieke waarde is dan weer de actuele waarde verminderd met de schulden. Bij de Multiplier gaat men uit van getallen op basis van eerdere ervaringen. Naar aandelen wordt vaak pas later gekeken bij overname van een melkveebedrijf.
Fosfaatregeling
Een ander belangrijk aspect in die voorbereiding is het analyseren van de fosfaatregeling op het beoogde agrarische object. De fosfaatregeling is ingesteld om groei van melkveebedrijven te begrenzen. Concreet betekent dit, dat elk melkveebedrijf per 1 januari 2017 een hoeveelheid fosfaatrechten toegekend heeft gekregen. Deze hoeveelheid is gebaseerd op het aantal koeien dat werd gehouden op 2 juli 2015. Voor melkveehouderijen zorgt deze regeling voor een flinke beperking en daarmee veroorzaakt deze regeling in bepaalde gevallen een (flinke) waardedaling van het bedrijf, vooral wanneer de fosfaatproductie te groot is om aan de Europese richtlijnen te voldoen. Als gevolg daarvan en van de ingestelde fosfaatregeling moet de melkveestapel in Nederland krimpen.
Uiteraard kan Schep helpen bij het bepalen van de gevolgen van deze fosfaatregeling en het eventueel kopen en verkopen van fosfaat.
Verkoop
Uiteraard helpen wij niet alleen mensen die een melkveebedrijf willen kopen. Melkveehouders die hun bedrijf verkopen krijgen bij Schep Makelaars een aanpak met de aandacht die het verdient. De verkoop van agrarisch onroerend goed, zoals een melkveebedrijf, akkerbouwbedrijf, of veehouderij vraagt om kennis van de materie. In de agrarische sector gaat verkopen vaak gepaard met emoties en moet er rekening gehouden worden met (complexe) regelgeving. Om onze klanten zo goed mogelijk te helpen hebben wij ‘Het Boerengoed Verkoopplan’ opgesteld. In zeven stappen begeleiden wij u van kennismaking tot het ondertekenen van de koopakte bij de notaris. Alle tussenstappen waaronder het verkoopvoorstel, bezichtigingen, onderhandelingen en het opstellen van de koopakte nemen wij u uit handen. Volledige ontzorging gedurende het gehele traject. Uiteraard blijft u wel continu betrokken en geïnformeerd over de stand van zaken. Lees meer over ons Boerengoed Verkoopplan op onze website.
Opvolgers
Bedrijfsopvolging is in de melkveehouderij een belangrijke gebeurtenis. We praten hier over de overdracht van ‘het’ familiebedrijf naar de volgende generatie: een bijzonder moment. Om de opvolger een goed perspectief te bieden moeten er voldoende financiële middelen zijn om het bedrijf voort te zetten.
De financiering van bedrijfsoverdrachten zal volgens de toekomstvisie van het Economisch Bureau van de ING in de komende jaren sterk beïnvloed worden door vijf factoren:
1. lage rentabiliteit van melkveebedrijven
2. toenemende vermogensbehoefte van melkveebedrijven door aanhoudende schaalvergroting en voortzettende stijging van grondprijzen,
3. commerciëler wordende houding van familieleden,
4. invloed van het Basel III akkoord,
5. afschaffing van het melkquotum in 2015
Stille verkoop
Zoals gezegd gaat het verkopen van agrarische objecten vaak gepaard met emoties. Meestal is dit vanwege familiebanden en historie op de locatie die te koop wordt aangeboden. De reacties hierop kunnen hevig zijn, waardoor sommige mensen kiezen voor een ‘stille verkoop’. Schep Makelaars heeft ook hier ruime ervaring in. Het agrarisch onroerend goed wordt bijvoorbeeld alleen aangeboden aan een geselecteerd groepje zoekers of worden bij andere makelaars (en hun zoekers) onder de aandacht gebracht. Of soms wordt het wel op internet geplaatst, maar dan zonder het adres. Dit traject is altijd maatwerk waarbij de wensen van de klant (zoals altijd) centraal staan.
Wilt u meer informatie over het aan- of verkopen van een melkveebedrijf? Neem dan contact op met onze melkveespecialisten.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht