Veel Buitenstate makelaars sloten met 2014 het beste jaar af sinds het uitbreken van de crisis. Dit mede door steunmaatregelen van de overheid als de verruimde schenkingsvrijstelling, extra geld voor startersleningen en het lage BTW tarief op arbeid van verbouwingen en renovatie. Lees meer.

De goede cijfers zijn conform de cijfers van de NVM, de vakorganisatie waar alle Buitenstate Makelaars bij zijn aangesloten, en het Hypotheken Data Netwerk (HDN) die voor 2014 225.804 woningen registreerde, bijna 50 procent meer ten opzichte van 2013. 

Helaas worden in 2015 de steunmaatregelen veelal niet verlengd. De overheid vindt dat ‘het beleid heeft gewerkt’ en trekt haar handen ervan af. Zo vervalt de verruimde schenkingsvrijstelling en komt er geen extra geld voor startersleningen. Vanaf 1 juli 2015 vervalt tevens het lage btw-tarief op arbeid van verbouwingen en renovatie. Daarnaast daalt het maximale leenbedrag ten opzichte van de waarde van de woning (Loan To Value, LTV) met 1 procentpunt naar 103 procent en wordt de leencapaciteit ingeperkt door het Nibud. Ook wordt per 1 januari de maximale hypotheekrenteaftrek weer 0,5 procentpunt verlaagd.

NVM-voorzitter Hukker wees er tijdens zijn toespraak in de 2de week van januari op dat de ingezette maatregelen niet te rigide moeten worden doorgevoerd. Als voorbeeld noemt hij de stapsgewijze afname van de LTV. Deze daalt jaarlijks met 1 procent tot 100 procent in 2018. Dit betekent dat er vanaf 2018 geen hogere hypotheek meer kan worden verkregen dan de waarde van het koophuis. Er gaan volgens de NVM vanuit ‘bepaalde hoeken’ al geluiden om na 2018 de maximale LTV verder te verlagen. De makelaarsorganisatie vindt dat een verdere afbouw van de LTV een halt toegeroepen moet worden. 

Kritiek op NIBUD normen 

Ook op de nieuwe NIBUD normen (zie tabel) is veel kritiek. Rabobank becijferde dat bij een gelijkblijvende hypotheekrente de financieringscapaciteit van huishoudens in 2015 significant wordt verminderd. Voor inkomens onder de € 20.000 kan de daling zelfs meer dan 17% zijn. Maar ook middeninkomens (€ 30.000 tot € 50.000) gaan er met ruim 8 procentpunt op achteruit. Dit geldt eveneens voor hogere inkomens (vanaf € 70.000), maar voor deze groep is een maximale hypotheeksom van veel kleiner belang.
Professionele organisaties als de NVM, Rabobank en Buitenstate  zien het in 2014 ingezette herstel van de woningmarkt doorzetten in 2015. Verwacht wordt dat dit jaar vijf tot tien procent meer woningtransacties zullen plaatsvinden en dat de gemiddelde prijsstijging tussen de 2,5 en 3 procent zal liggen.
Bekijk de tabel met de nieuwe Nibud normen op de site van de Nibud.
Noot: Buitenstate Makelaars zijn gespecialiseerd in de verkoop van vrijstaande woningen in het landelijk gebied. Bekijk het grootste aanbod landelijke woningen: van luxe villa tot shabby woonboerderij op buitenstate.nl

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht